Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
około 120-150 ml ciepłej wody
Nadzienie:
1 pojedynczy filet z kurczaka (około 30 dag )
przyprawa do gyrosa
sól
1 pomidor
pół ogórka (szklarniowego)
puszka kukurydzy
pół niewielkiej kapusty pekińskiej
Domowa tortilla po mojemu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
z podanych składników zagnieść ciasto,wodę należy wlewać stopniowo,żeby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie.Przykryć miską i odstawić na pół godziny.Ciasto podzielić na części,bardzo cieniutko wałkować i piec na suchej patelni,dobrze rozgrzanej, z obu stron.Mnie wyszło 6 placków o średnicy 20 cm.
2.Nadzienie:
filet z kurczaka umyć ,osuszyć,pokroić w paski,oprószyć solą i przyprawą,odstawić na pół godziny.Usmażyć na rozgrzanym oleju około 10 -15 minut.
3.Kapustę poszatkować,pomidor pokroić w ćwiartki,ogórek obrać i pokroić w słupki,kukurydzę odsączyć.
4.Na upieczone placki nakładamy porcje warzyw i mięsa,polewamy majonezem i zwijamy.Podajemy od razu.
Komentarze