Szynka gotowana w przyprawach

4.59 (256 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Szynka gotowana z tego przepisu smakuje wybornie. Doprawiam ją czosnkiem, majerankiem, wędzoną papryką, można dodać też nieco chili. Jest soczysta, krucha, prawdziwa! poza tym w końcu wiem, co jem:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej (najlepiej w kształcie"kulki" lub w zgrabnym, niezbyt płaskim kawałku)
    2 łyżeczki soli (można pół na pół z solą peklową)
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
    2 łyżki oleju

    Zalewa:
    2l wody
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    2-3 łyżki soli
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    opcjonalnie: gałązka rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.59 (256 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka gotowana w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i przyprawami, skropić olejem, włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na 24-36h.
  • 2. Składniki zalewy wymieszać w wysokim, wąskim garnku. Włożyć szynkę (mięso powinno być całe zanurzone w zalewie), przykryć garnek, postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia, ogień zmniejszyć i gotować pod przykryciem 10 minut. Pozostawić do ostudzenia (ok 10-12h), następnie znowu zagotować, gotować 10 minut, ostudzić, znowu zagotować, gotować 10 minut, ostudzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Szynkę gotowaną przechowywać w lodówce, przed podaniem kroić w plasterki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować