domowa sharma

4.5 (157 ocen)

  • 40 min

Przepis wymyśliłam sama chcąc sprawić przyjemność rodzinie, która uwielbia tego typu dania.

  • 40 min

Składniki:

  • Mięso:
    2 piersi z kurczaka
    przyprawa do kurczaka- gyrosa
    Frytki:
    ziemniaki lub frytki gotowe mrożone
    olej
    sos:
    mały jogurt naturalny
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    Surówka:
    1/2 główki czerwonej kapusty
    2 jabłka
    1/2 cebuli
    1 łyżka oliwy
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Domowa sharma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą. Odstawiamy na 10 minut, a potem smażymy chwilę na oleju, po czym podlewamy gotowana wodą i dusimy chwile pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy nadal do miękkości mięsa.
  • 2. Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy na oleju. Lub na rozgrzany olej wrzucamy gotowe mrożone frytki.
  • 3. Sos- Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z jogurtem i majonezem. Wymieszać.
  • 4. Surówka-
    Kapustę zetrzeć na tarce lub poszatkować, posolić, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
    Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do kapusty i wymieszać.
    Cebulę posiekać, dodać do surówki, skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można posypać natką pietruszki.
  • 5. Wszystko nałożyć na talerz, sos osobno do miseczki.

Porady

Sos i surówkę zrób wcześniej aby się przegryzły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować