Domowa rolada jabłkowa

4.5 (159 ocen)

Roladę tę nauczyła mnie robić mama jest ona przepyszna i prosta do zrobienia.

Składniki:

  • 6 jaj
    1szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4szkl.mąki
    1 galaretka cytrynowa
    4 duże jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temp. 160-180 stopni około 30-40min.
    Upieczony biszkopt z papierem do pieczenia należy położyć na ściereczce, a następnie zwijamy całość.
    Jabłka obieramy ,a następnie ścieramy na tarce jarzynówce. Starte jabłka podsmażamy dziesięć minut . Podczas podsmażania dodajemy galaretkę i łyżkę cukru.
    Gdy biszkopt wystygnie delikatnie go rozwijamy i powoli odrywamy papier
    następnie wykładamy na ciasto wystudzone jabłka i zwijamy w oderwany papier do pieczenia oraz ściereczkę, a następnie na parę min. wkładamy do lodówki aby całość stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować