Domowa przyprawa do piernika

4.51 (142 ocen)

  • 30 min

Do tej pory używałam gotowej przyprawy do piernika ze sklepu, ale podobno każdy piernik , a szczególnie staropolski, wymaga samodzielnie wykonanej, domowej przyprawy. Dopiero po zrobieniu zobaczyłam, jaka jest różnica, przede wszystkim w konsystencji, kolorze i zapachu

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 1 kg mąki:
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
    • szczypta soli
    • suszona skórka z 1 cytryny
    • suszona skórka z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa przyprawa do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Z wyszorowanej cytryny i pomarańczy zetrzeć skórkę i zostawić do wysuszenia, najlepiej w pobliżu kaloryfera.
    • Kardamon, goździki i ziele angielskie zmielić lub utrzeć w moździerzu.
    • Gałkę muszkatołową zetrzeć na drobnej tarce.
    • Wymieszać wszystkie składniki.
    • Przechowywać w zamkniętym słoiku.

Porady

Przygotowanie jest łatwe i mamy wpływ na skład mieszanki. Ja mieliłam przyprawy w starym elektrycznym młynku do kawy. Jeśli nie chcecie bawić się ze skórką cytrynową i pomarańczową, to można kupić gotowe suszone w bardzo dobrym gatunku. Taka domowa przyprawa do piernika zapakowana w ozdobny słoiczek, może być również doskonałym prezentem przedświątecznym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować