Domowa pizza z cukinią i salami

4.5 (149 ocen)

  • 55 min

Domowa pizza własnoręcznie upieczona smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu,zastąpi tradycyjne danie obiadowe...

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki maki pszennej
    4 dag drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    1 cukinia
    4 pieczarki
    1/2 papryki czerwonej
    15 dag salami pieprzowej
    zioła prowansalskie do smaku
    20 dag sera żółtego
    2 łyżki lutenicy
    świeże ulubione zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza z cukinią i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto: Przygotowyjemy rozczyn:Drozdze rozcieramy z cukrem,wlewamy ciepłą wodę oprószamy łyżką mąki i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
    Mąkę przesiewamy do miski wbijamy jajo,solimy,następnie dodajemy podrośniety rozczyn wlewamy oliwę i ręką wyrabiamy ciasto.Gdyby ciasto było za luźne trzeba dosypać jeszcze trochę mąki.
    Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokat lub wylepiamy okrągłą formę smarujemy lutenicą kładziemy pokrojone pieczarki w cienkie plasterki następnie umytą i pokrojoną cukinię na to kawałki salami i papryki posypujemy ziołami wg uznania i posypujemy startym serem żółtym na tarce jarzynowej.
  • przed pieczeniem 2. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 180-190* piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Upieczoną dekorujemy świeżymi ziołami -u mnie majerankiem.
    Smacznego życzę:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Salami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować