Domowa Pizza wegetariańska

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Pizza nie wymaga specjalnych zakupów gdyż wystarczy to co akurat mamy w lodówce. Szybko się ją robi i jest dobra zarówno na obiad jak i kolację oraz świetną ciepłą przekąską dla gości.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    • Pół kostki drożdży
    • Ok. 2 szklanek ciepłej wody
    • Szczypta cukru i odrobina mąki do drożdży
    • ¼ szklanki oleju
    • 1 jajko
    • ok. 4-5 szklanek mąki

    Farsz:
    • koncentrat pomidorowy
    • 1 duża cebula
    • 2 garście pieczarek
    • 1 papryka
    • ok. 20 dag żółtego sera
    • 2-3 pomidory średniej wielkości
    • przyprawa do pizzy
    • oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza

Domowa pizza wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną mąki i cukru i odstawiamy aż trochę wyrosną. Do miski wbijamy jajko, wlewamy olej i sypiemy mąkę, następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
  • ciasto na pizzę 2. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto musi być dosyć suche a mąkę dosypujemy na wyczucie wyrabiając jednak żeby nie było za gęste. Wyrobione ciasto zostawiamy by podrosło i w tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 3. Drobno posiekane pieczarki wraz z cebulą lekko podsmażamy na łyżce margaryny, z odrobiną soli i pieprzu. Można zeszklić samą cebulkę a pieczarki pokroic i poukładać surowe na pizzy _ wg uznania, ja robię raz tak, a raz tak
  • 4. Następnie kroimy w paski paprykę,trzemy żółty ser, kroimy w plastry pomidory, doprawiamy przyprawą do pizzy koncentrat pomidorowy.
  • pizza 5. Podrośnięte ciasto wałkujemy na placek wielkość blachy. Blachę wysypujemy mąką i przekładamy rozwałkowane ciasto. Ciasto smarujemy koncentratem przyprawionym przyprawą do pizzy. Następnie nakładamy pieczarki z cebulką, paprykę. Posypujemy żółtym serem i układamy pomidory (bądź też najpierw pomidory a na wierzch ser –wg uznania). Wierzch posypujemy oregano.
  • pizza podczas pieczenia 6. Tak przygotowaną pizzę pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni na termoobiegu.

Porady

Ilości składników są podane mniej więcej jednak, za każdym razem można dodawać co innego i w innych ilościach a pizza za każdym razem będzie inna. W zależności co kto lubi, można także zrezygnować z pieczarek czy papryki a zrobić ją z kiełbaską czy parówką, lub przesmażonymi kawałkami piersi kurczaka w przyprawie kebab. Można również dodać pora, kukurydzę, zielony groszek. Warzywa wg uznania i gustów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować