Jak dla mnie idealny przepis na pizzę. Wychodzi jeszcze lepsza niż z pizzerii. Dostałam go od mamy i lekko zmodyfikowałam.
60 min
Składniki:
Ciasto:
2 dag drożdży
30 dag mąki
1 żółtko
3/4 szklanki wody
sól
2 łyżki oleju
Dodatki wg uznania. U mnie była:
2 szt. kiełbasy śląskiej
30 dag pieczarek
2 ogórki kiszone
25 dag sera żółtego (u mnie Filipek)
oregano, bazylia
ketchup
1.Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko, wodę i rozkruszone drożdże. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia. Po 30 min. dodać olej i wyrabiać aż ciasto nie będzie błyszczące. Rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę z piekarnika (u mnie 40 x 30 cm), przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Nie smarować blachy olejem!
2.Kiełbasę pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypać żółtym serem, rozłożyć kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypać przyprawami. Najważniejsze: piec w 250 st. C przez 10-12 min.
Komentarze