1.Mleko delikatnie podgrzewany(powinno być letnie, w gorącym drożdże się zaparzą i nie urosną), dodamy cukier, sól, trochę mąki i pokruszone drożdże.
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
2.Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i oliwę. dokładnie zagniatamy, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki). ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
3.Następnie rozciągamy ciasto na blasze, smarujemy ketchupem lub sosem do pizzy i dodajemy rozkładamy dodatki. w moim przypadku jest to dużo dużo sera, wędlina, czasem pomidory, cebula, korniszony, kukurydza, generalnie co mam pod ręką.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
W podobny sposób można zrobić mini pizze, które bardzo często zastępują nam kanapki do pracy. Wystarczy ciasto podzielić na 8-10 części uformować okrągłe placuszki i ułożyć na nich ulubione dodatki
Takie mini pizze pieczemy trochę krócej, jakieś 15-20 minup powinno wystarczyć
Komentarze