Domowa peklowana wędlina z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą peklową, aż powierzchnia mięsa zwilgotnieje. Ostudzoną wodę zmieszać z cukrem, dać do mięsa i chwilę wygniatać.
2.Całość wraz z płynem przełożyć do naczynia szklanego (u mnie żaroodpornego) przykryć i dać do lodówki na 3 dni. Codziennie odwracać mięso.
3.Po trzech dniach wyjąć mięso z naczynia, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeżeli łopatka jest w kawałkach, to wymieszać mięso z żelatyną.
4.Mięso oprószyć pieprzem ziołowym i włożyć do siateczki wędliniarskiej, zawiązać końce, lub związać nicią bawełnianą.
5.Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w nim mięso, przykryć przykrywką lub folią aluminiową.
Piec w temperaturze 170 stopni ok 1 godz. (sprawdzić czy już upieczone, patyczkiem do szaszłyków - jak miękko patyczek wchodzi, to jest gotowe).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odkryć i ostudzić w naczyniu, w którym się piekło.
Ostudzone mięso wyjąć na talerz i dać do lodówki żeby stężało.
Smacznego.
Porady
Ja dodałam tylko jedną przyprawę ziołową na życzenie domowników. Można dodać do mięsa różna przyprawy smakowa w zależności od upodobania.
Czas przyrządzenie podałam bez 3-ch dniowego peklowania.
Komentarze