DOMOWA PEKLOWANA WĘDLINA Z ŁOPATKI

4.98 (142 ocen)

  • 2 godz.

Domowych wędlin nie musimy zachwalać. Są smaczne i zdrowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kg łopatki wieprzowej
    - 18 g pektosoli
    - 150 ml wody przegotowanej
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    - 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.98 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa peklowana wędlina z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą peklową, aż powierzchnia mięsa zwilgotnieje. Ostudzoną wodę zmieszać z cukrem, dać do mięsa i chwilę wygniatać.
  • 2. Całość wraz z płynem przełożyć do naczynia szklanego (u mnie żaroodpornego) przykryć i dać do lodówki na 3 dni. Codziennie odwracać mięso.
  • 3. Po trzech dniach wyjąć mięso z naczynia, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeżeli łopatka jest w kawałkach, to wymieszać mięso z żelatyną.
  • 4. Mięso oprószyć pieprzem ziołowym i włożyć do siateczki wędliniarskiej, zawiązać końce, lub związać nicią bawełnianą.
  • 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w nim mięso, przykryć przykrywką lub folią aluminiową.
    Piec w temperaturze 170 stopni ok 1 godz. (sprawdzić czy już upieczone, patyczkiem do szaszłyków - jak miękko patyczek wchodzi, to jest gotowe).
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odkryć i ostudzić w naczyniu, w którym się piekło.
    Ostudzone mięso wyjąć na talerz i dać do lodówki żeby stężało.
    Smacznego.

Porady

Ja dodałam tylko jedną przyprawę ziołową na życzenie domowników. Można dodać do mięsa różna przyprawy smakowa w zależności od upodobania. Czas przyrządzenie podałam bez 3-ch dniowego peklowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować