Domowa mielonka ze schabem

4.5 (199 ocen)

Smaczna domowa mielonka z kawałeczkami schabu w środku. Doprawiona ziołami, musztardą i pieprzem.

Składniki:


  • 500 g łopatki wieprzowej
    360 g schabu wieprzowego
    2 płaskie łyżeczki soli peklującej
    1 łyżeczka żelatyny
    0,5 łyżeczki białego pieprzu
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczki czubrycy zielonej
    1 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Wędliny

Domowa mielonka ze schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć, pokroić w kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa.

    Schab umyć, pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Wrzucić do łopatki.

    Dodać sól peklującą, żelatynę, pieprz, majeranek, czosnek, czubrycę, czosnek.

    Na koniec dodać musztardę i wlać zimną wodę. Wyrobić dłonią masę, aż będzie się kleić.

    Szynkowar wyścielić woreczkiem odpornym na temperaturę, włożyć mięso i ubić. Zamknąć szynkowar. Wstawić na dobę do lodówki.

    Po tym czasie wyjąć i ogrzać do temperatury pokojowej. Wstawić do wody. Parzyć w 80 stopniach przez 100 minut. Wystudzić i schować na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso mielone Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować