DOMOWA MASA MARSHMALLOW

0 (0 ocen)

Bardzo słodki krem na białkach. Idealny do ciast i kremów.

Składniki:

  • -1/3 szklanki wody
    -2/3 szklanki cukru + 2 łyżki
    -3/4 szklanki syropu kukurydzianego lub golden syrup
    -3 białka
    -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowa masa marshmallow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, 2/3 szklanki cukru i syrop podgrzewamy w garnku, mieszając co jakiś czas. Zagotować i doprowadzić do temperatury ok. 118stopni C (jakieś 6-10 minut). W międzyczasie ubijamy białka. Pod koniec dodajemy cukier po jednej łyżce. Gotowy syrop wlewamy strużką do dobrze ubitych białek, nie przerywając ubijania. Miksujemy wszystko aż lekko przestygnie i osiągnie bardzo gęstą konsystencję, trwa to ok. 6 minut. Pod koniec dodajemy ekstrakt. Masę przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Z podanych składników wychodzi ok. 450g masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

2.67 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Masa makowa (domowa)