domowa masa makowa

4.99 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W sklepie dostaniemy całą gamę różnych mas makowych, ale...żadna nigdy nie zastąpi nam tej, którą możemy zrobić sobie w domu. Żadna nie będzie tak bogata smakowo i tak pyszna ...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 250 gramów suchego niebieskiego maku
    700 wody z mlekiem (400 ml mleka 3,2 % + 300 ml wody)
    3 średnie jaja
    3/4 szklanki cukru
    6 łyżek płynnego miodu o delikatnym smaku (zwykle używam wielokwiatowego)
    130 gramów masła
    2 - 3 łyżeczki amaretto lub kilkanaście kropel aromatu migdałowego
    dodatkowo bakalie (ma być ich łącznie około 200 - 230 gramów):
    ja dałam:
    50 gramów rodzynek
    50 gramów żurawiny suszonej
    50 gramów suszonych moreli
    25 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (wymieszałam)
    50 gramów orzechów (włoskie wymieszałam z migdałami)
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1.
    Mak wsypujemy na gęste sitko, przelewamy obficie zimną wodą, odsączamy.
    Wrzucamy go do głębokiego rondla, zalewamy gorącą wodą z gorącym mlekiem (płyn ma ma przykryć mak na około 3 cm powyżej), na malutkim ogniu gotujemy bez przykrycia często mieszając, do całkowitego zredukowania płynu.
  • xxx 2. Pod koniec mak ma się zacząć prawie smażyć.

    UWAGA: Pod koniec gotowania maku trzeba mieszać praktycznie non stop, mak ma tendencję do przypalania).
  • xxx 3. Mak przekładamy do miski lub głębokiego talerza do ostygnięcia.

    UWAGA: Jeśli mak sprawia wrażenie bardzo mokrego, musimy przecedzić go przez gęste sito ewentualnie gazę. U mnie nie było już takiej potrzeby.

    Kiedy mak ostygnie przekręcamy go przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach, dwukrotnie.
  • xxx 4. Rodzynki i żurawinę obficie przelewamy wrzątkiem, odcedzamy dokładnie.
    Morele kroimy w drobną kostkę.
  • xxx 5. Orzechy i migdały (jeśli chcemy, możemy je sparzyć i obrać ze skórki, ja tego nie robię), siekamy dość drobno (ja zostawiam troszkę większe kawałki pomiędzy tymi drobnymi, bo tak lubię).
    Wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy przez około 5 minut (pozwoli to wydobyć z nich więcej aromatu), następnie orzechy schładzamy.
  • xxx 6. Do przemielonego maku dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło i miód, mieszamy do połączenia składników.
  • xxx 7. Całe jaja ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy do maku, mieszamy dokładnie.
  • 8. Następnie wsypujemy wszystkie bakalie i amaretto lub aromat, mieszamy łyżką delikatnie, ale dokładnie.
    Masa jest gotowa :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować