Domowa masa cukrowa ( lukier plastyczny )

4.49 (181 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam dekorować torty masą cukrową. Można z niej wyczarować dosłownie wszystko. Świetnie łączy się z barwnikami i jest bardzo plastyczna. Przygotowanie jej w domowych warunkach nie jest trudne, wystarczy trzymać się ściśle przepisu.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    50 g glukozy w proszku
    3 łyżki margaryny
    olejek migdałowy ( ewentualnie )
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Domowa masa cukrowa ( lukier plastyczny ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy aż napęcznieje.
  • 2. Cukier puder powinniśmy przesiać, to ułatwi nam zagniatanie. Połowę przesypujemy na stolnicę.
  • 3. Garnek z napęczniałą żelatyną stawiamy na ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  • 4. Dosypujemy glukozę a kiedy składniki połączą się dodajemy margarynę. Nie możemy dopuścić do zagotowania, dlatego zdejmujemy garnek z palnika przed całkowitym rozpuszczeniem tłuszczu.
  • 5. Tym, którzy nie mają doświadczenia w tego typu „kulinarnych zabiegach” proponuję zrobić to w kąpieli wodnej. Naczynie z żelatyną wstawiamy do większego garnka z odrobiną wody. Tym sposobem nie przypalimy składników.
  • 6. W kopczyku z cukru pudru robimy dość duży dołek. Powoli wlewamy gorącą mieszankę. Musimy uważać, żeby się nie poparzyć więc najpierw łyżką zagarniamy cukier do środka. Stopniowo dosypujemy resztę pudru i zagniatamy do momentu otrzymania zwartej masy. Jeżeli jest za twarda dodajemy więcej margaryny a kiedy zbyt miękka więcej cukru. Na koniec dolewamy odrobinę olejku migdałowego. Gotową przechowujemy w folii aby nie wyschła.
  • 7. Kilka potrzebnych wskazówek: proponuję wybrać margarynę o najbledszym kolorze, masa będzie miała bardziej biały odcień.
  • 8. Ilość cukru może się zmienić dlatego na wszelki wypadek przygotujmy go więcej.
  • 9. Do zabarwienia masy możemy użyć barwników w żelu lub w proszku. Te drugie najlepiej rozpuścić w kilku kroplach wody.
  • 10. Aby uzyskać odpowiedni odcień, barwnik dodajemy stopniowo.
  • 11. Przed dekorowaniem tortu masą cukrową musimy posmarować go kremem maślanym.
  • 12. Elementy dekoracji przyklejamy za pomocą spożywczego kleju. Możemy także kawałek masy rozpuścić w ciepłej wodzie. Czasami używam do tego zwykłego lukru lub kremu maślanego. Na płaskich powierzchniach wystarczy posmarować odpowiednie miejsce odrobiną wody.
  • 13. Polecam używanie silikonowej stolnicy i wałka do pracy z plastyczną masą. Nie musimy wtedy podsypywać jej pudrem czy też mąką ziemniaczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować