Domowa lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Wałkować na wielkość naczynia.
2.Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, pomidory z puszki, przecier i przyprawy. Chwilę dusić.
3.Masło roztopić, wsypać mąkę i energicznie rozmieszać trzepaczką. Dolewać mleko i mieszać. Rozmieszać żółtka ze śmietana,wlać do sosu, wymieszać. Sos przyprawić, zagotować i odstawić.
4.Naczynie natłuścić, ułożyć płat ciasta. Na niego chochelkę sosu i rozsmarować. Na sos rozsypać 1/4 masę mięsnej. Posypać 1/4 startego serem i położyć następny płat ciasta. Postępować z następnymi warstwami tak samo. Na samej górze rozsmarować resztą sosu beszamelowego. Piec w 200 stopniach ok.40 minut Pokroić na części. Łopatką wyłożyć na talerz i polać keczupem.
2.II wersja:
ciasto:
Pojedyncze płaty makaronu, podgotować ok. 1 minut z każdej strony.
3.Układać na tacce, lub blaszce, przekładając folią spożywczą, żeby się nie przykleiły.
4.W rondlu na oleju, podsmażyć na złoto, pokrojoną cebulę. Dodać mięso i smażyć z 20 min.
5.Z mięsa wybrać tłuszcz.
6.Pomidory z puszki rozgnieść.
7.Dodać do mięsa,sos pomidorowy,przecier,rozgnieciony czosnek, przyprawić, zagotować i odstawić.
8.Masło roztopić, wsypać mąkę i energicznie rozmieszać trzepaczką.
9.Dolewać mleko i mieszać. Rozmieszać żółtka ze śmietana,wlać do sosu, wymieszać. Sos przyprawić, zagotować i odstawić.
10.Płaty makaronu ułożyć w wysmarowanych blaszkach.
11.Polać po 1/6 na każdą blaszkę sosu.
12.Przykryć makaronem, posmarować sosem.
13.Na sos, wyłożyć po 1/4 farszu mięsnego.Ułożyć ser w plasterkach, albo utarty.
14.Wyłożyć resztę farszu.
15.Ułożyć makaron i posmarować sosem.
16.Piec w 175 stopniach ok. 45 minut
17.Podawać polane keczupem.
Porady
Przepis do wersji I wykorzystałam z linku: http://www.youtube.com/watch?v=fIYKeQGgQKA II wersja, moja inspiracja.
Komentarze