* DOMOWA KREMÓWKA *

0 (0 ocen)

Niebo w gębie :-) Cisto bez jajek !!!

Składniki:

  • CIASTO:

    50 dkg mąki
    30 dkg margaryny
    2 łyżki gęstej smietany
    1 łyżka spirytusu lub octu

    KREM:

    1 litr mleka
    5-6 łyżek cukru
    1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    5 żółtek / może być mniej/
    łyżka masła

* domowa kremówka * - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem zagnieśc ciasto i włozyc do lodówki.
    Czyli:
    mąke wysiekać z tłuszczem + śmietana + spirytus lub ocet, zagnieśc dobrze ale krótko. Podzielić na dwie równe części. włożyć do lodówki.
  • 2. Następnego dnia rozwałkowac placki i upiec osobno na rumiano.
  • 3. KREM:

    Mleko zagotować. Na gotujące wlewać rozprowadzone jajka z mąkami ciągle miksując i na koniec dodać masło.

    Zamiast tego kremu można ugotować gotowy budyń.
  • 4. Kremem przełożyc wcześniej upieczone placki a wierzch posypac cukrem pudrem.

Porady

Kremówka najlepiej smakuje na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy