Domowa karpatka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie równa sie z ta kupna.smaczna , tania i łatwa w wykonaniu:)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki,
    2 szklanki wody,
    duża szczypta soli,
    200 g masła,
    9 jajek.

    Krem:
    1 l. mleka,
    4 łyż ki mąki,
    2 -3łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 cukry waniliowe
    400 g masła,
    cukier puder

Domowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garczku wodę nalezy zagotować razem z masłem i solą.
    Gdy masło się roztopi-jednym ruchem wsypać do garnka przesianą mąkę i szybko energicznie rozmieszaćMieszac na małych ogniu aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia.
    Zdjąć z ognia , ostudzic i miksując-dodawać po jednym jajku.
    Ciasto podzielić na dwie części-każdą z nich rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temp.180 st.aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.

    Krem:
    Z 1 litra mleka odlać szklanke mleka i rozmieszać je z mąką i cukrami waniliowym.
    Resztę mleka zagotować.
    Wlać mieszanke do gotującego sie mleka i u gotować jak budyń.
    Wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
    Do masy maślanej dodawać po łyzce ostudzony budyń.
    Gotowym kremem przełożyć wystudzone blaty ciasta.
    Posypac cukrem pudrem .
    Smacznego !!!!

Porady

składniki na dużą blache.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy