Domowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garczku wodę nalezy zagotować razem z masłem i solą.
Gdy masło się roztopi-jednym ruchem wsypać do garnka przesianą mąkę i szybko energicznie rozmieszaćMieszac na małych ogniu aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia.
Zdjąć z ognia , ostudzic i miksując-dodawać po jednym jajku.
Ciasto podzielić na dwie części-każdą z nich rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp.180 st.aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
Krem:
Z 1 litra mleka odlać szklanke mleka i rozmieszać je z mąką i cukrami waniliowym.
Resztę mleka zagotować.
Wlać mieszanke do gotującego sie mleka i u gotować jak budyń.
Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Do masy maślanej dodawać po łyzce ostudzony budyń.
Gotowym kremem przełożyć wystudzone blaty ciasta.
Posypac cukrem pudrem .
Smacznego !!!!
Komentarze