Domowa karkówka

4.5 (175 ocen)

Idealna alternatywa dla sklepowej szynki.

Składniki:

  • ok 1 kg Karkówki
    5 łyżeczek gorczycy
    2 łyżeczki tymianku
    4 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki grubej soli
    łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
    pół łyżeczki mielonego pieprzu (lub kilka ziarenek pieprzu czarnego w ziarenkach)
    ok. 1/4 szkl. oleju
    ok. 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Domowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynata 1. Przyrządzić marynatę: do moździerza wsypać gorczycę, tymianek, ziele angielskie, grubą sól, czerwoną słodką paprykę, pieprz, wyrobić na "pył", kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej i utrzeć na pastę.
  • Zamarynowane mięso 2. Mięso oczyścić, natrzeć przygotowaną marynatą i włożyć do garnka, na wierzch ułożyć liście laurowe, przykryć i odłożyć do lodówki na 12h.
  • Obsmażane mięso 3. Następnego dnia mięso wyjąć i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Mięso w nauczyniu żaroodpornym 4. Mięso wraz z tłuszczem przełożyć do brytwanki (lub naczynia żaroodpornego), przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Po upływie ok 40 min mięso wyjąć, wlać czerwone wino i ponownie włożyć do piekarnika, piec ok 30 min.

Porady

Karkówkę w zależności od upodobania można zastąpić schabem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marynata Marynata do mięs

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować