ok 1 kg Karkówki
5 łyżeczek gorczycy
2 łyżeczki tymianku
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki grubej soli
łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
pół łyżeczki mielonego pieprzu (lub kilka ziarenek pieprzu czarnego w ziarenkach)
ok. 1/4 szkl. oleju
ok. 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Domowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyrządzić marynatę: do moździerza wsypać gorczycę, tymianek, ziele angielskie, grubą sól, czerwoną słodką paprykę, pieprz, wyrobić na "pył", kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej i utrzeć na pastę.
2.Mięso oczyścić, natrzeć przygotowaną marynatą i włożyć do garnka, na wierzch ułożyć liście laurowe, przykryć i odłożyć do lodówki na 12h.
3.Następnego dnia mięso wyjąć i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
4.Mięso wraz z tłuszczem przełożyć do brytwanki (lub naczynia żaroodpornego), przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Po upływie ok 40 min mięso wyjąć, wlać czerwone wino i ponownie włożyć do piekarnika, piec ok 30 min.
Porady
Karkówkę w zależności od upodobania można zastąpić schabem.
Komentarze