Domowa golonka w słoikach

4.38 (190 ocen)

  • 50 min

Pyszna, zdrowa, domowa konserwa z golonek. Doskonała do kanapek.Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    6 słoików ½ litrowych
    2,5 kg wieprzowej golonki bez kości
    1 opakowanie soli peklowanej
    Przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, świeży czosnek
Wystaw ocenę:

4.38 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa golonka w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki wymyć, wyparzyć, wysuszyć. Mięso wymoczyć, przesuszyć na papierowym ręczniku. 2 litry wody zagotować, dodać parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 2 listki laurowe, 3 ząbki czosnku. Wodę wystudzić, wsypać sól peklowaną, wymieszać. Golonki zalać wystudzoną wodą z solą peklowaną i przyprawami i odstawić na 24 godziny.
    Po upływie czasu mięso wyjąć z wody i połówki golonek ułożyć w słoikach do wysokości ¾ słoja. Do każdego słoja dodać po 2- ziarenka ziela i pieprzu oraz połówkę liścia laurowego. Mocno zakręcić. Dno garnka wyłożyć gazetą, ustawić słoiki z mięsem, zalać wodą. Od chwili zagotowania gotować przez 4 godziny na wolnym ogniu. Gdyby woda się wygotowała, uzupełnić ostrożnie wodą gorącą z czajnika. Pozostawić słoiki w wodzie do całkowitego wystudzenia.

Porady

Można też golonki gotować przez 2 dni po 2 godziny, tak gotowała mięsa w słojach moja teściowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować