Pyszna, zdrowa, domowa konserwa z golonek. Doskonała do kanapek.Polecam.
50 min
Składniki:
Składniki:
6 słoików ½ litrowych
2,5 kg wieprzowej golonki bez kości
1 opakowanie soli peklowanej
Przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, świeży czosnek
Domowa golonka w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki wymyć, wyparzyć, wysuszyć. Mięso wymoczyć, przesuszyć na papierowym ręczniku. 2 litry wody zagotować, dodać parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 2 listki laurowe, 3 ząbki czosnku. Wodę wystudzić, wsypać sól peklowaną, wymieszać. Golonki zalać wystudzoną wodą z solą peklowaną i przyprawami i odstawić na 24 godziny.
Po upływie czasu mięso wyjąć z wody i połówki golonek ułożyć w słoikach do wysokości ¾ słoja. Do każdego słoja dodać po 2- ziarenka ziela i pieprzu oraz połówkę liścia laurowego. Mocno zakręcić. Dno garnka wyłożyć gazetą, ustawić słoiki z mięsem, zalać wodą. Od chwili zagotowania gotować przez 4 godziny na wolnym ogniu. Gdyby woda się wygotowała, uzupełnić ostrożnie wodą gorącą z czajnika. Pozostawić słoiki w wodzie do całkowitego wystudzenia.
Porady
Można też golonki gotować przez 2 dni po 2 godziny, tak gotowała mięsa w słojach moja teściowa.
Komentarze