Domowa chałka z kruszonką i mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Świeże drożdże rozpuścić w miseczce z łyżeczką cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Następnie dodać jajka, suche mleko w proszku żółtka, masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, zagnieść jeszcze raz i podzielić np. na cztery równe części. Z każdej uformować wałek długości mniej więcej 40 cm i zwinąć warkocz.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urośnie.
W między czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Pod koniec można całą kruszonkę zagnieść w jedną kulę.
Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Następnie chałkę posypać kruszonką.
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośniętą chałkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż stanie się ciemnobrązowa.
Porady
chałka jest pyszna na ciepło z masełkiem, gdy jest starsza można z niej zrobić grzanki smażone w jajku
Komentarze