domowa chałka z kruszonką i mlekiem w proszku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pachnąca, pyszna domowa chałeczka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    460 g mąki pszennej
    80 g cukru
    ½ łyżeczki soli
    2 jajka
    2 żółtka
    3 łyżki mleka w proszku
    50 g masła roztopionego
    150 g letniego mleka
    Dodatkowo:
    1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania chałki
    Kruszonka:
    50 g mąki pszennej
    25 g zimnego masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Domowa chałka z kruszonką i mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1axtf98 1. Przygotowanie
    Świeże drożdże rozpuścić w miseczce z łyżeczką cukru
    Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Następnie dodać jajka, suche mleko w proszku żółtka, masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.
    Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, zagnieść jeszcze raz i podzielić np. na cztery równe części. Z każdej uformować wałek długości mniej więcej 40 cm i zwinąć warkocz.

    Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urośnie.
    W między czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Pod koniec można całą kruszonkę zagnieść w jedną kulę.
    Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Następnie chałkę posypać kruszonką.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C, program „góra + dół”.
    Wyrośniętą chałkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż stanie się ciemnobrązowa.

Porady

chałka jest pyszna na ciepło z masełkiem, gdy jest starsza można z niej zrobić grzanki smażone w jajku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować