Lody jabłkowo-gruszkowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Dla wielbicieli zdrowych smakołyków i nie tylko.

  • 10 min

Składniki:

  • - 3 duże jabłka
    - 2 gruszki
    - 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną)
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka mielonego imbiru
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżka miodu
    - kilka kropel ekstraktu z wanilii (można pominąć)

Lody jabłkowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce obieramy, kroimy na cząstki i zamrażamy.
  • 2. Zamrożone miksujemy w malakserze bądź blenderze z jogurtem, przyprawami, sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii oraz miodem.
  • 3. Jeśli konsystencja będzie zbyt kremowa do nakładania gałek, wkładamy lody na ok pół godziny do zamrażalnika.

Porady

Lody można przygotować znacznie szybciej jeśli mamy inne wcześniej zamrożone owoce, dobieramy wtedy przyprawy bądź dodatki wedle uznania.

Komentarze

Podobne przepisy