Dobosz

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku migdałowego, tzw. niebo w gębie :) Placki miodowe piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (wyszły 4), można upiec również w nico większej formie kwadratowej (mogą być 3).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na placki miodowe:

    - 3 szkl. mąki pszennej
    - 1 jajo + 2 żółtka
    - pół kostki margaryny palmy
    - 4 pełne łyżki płynnego miodu
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
    - 1 łyżeczka sody

    Składniki na krem:

    - 1/2 l. mleka
    - pół kostki margaryny mlecznej + pół kostki masła
    - 3/4 szkl. cukru
    - 5 pełnych łyżek grysiku
    - niepełna łyżeczka olejku migdałowego

    Dodatkowo:

    - 12 pełnych łyżek powideł śliwkowych
    - 10 kostek czekolady + 2 łyżki margaryny
    - kilka startych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dobosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miodowe: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i sodą, dodać posiekana miękką margarynę i wyrobić tak jak na posypkę. Dodać żółtka i jajo, miód oraz śmietanę. Składniki połączyć na jednolitą masę (w razie czego można jeszcze dodać 2-3 łyżki mąki). Ciasto dzielimy na 4 lub 3 części. Pierwsza część wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, delikatnie rozprowadzić ciasto palcami od czasu do czasu maczając palce w mące (nie wałkować na stolnicy!). Piec w temp ok. 170 st. C w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut do zrumienienia. Wyjąć delikatnie placek miodowy na deseczkę. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak samo.

    Krem: Mleko zagotować, wsypać grysik i ugotować na gęsto - przestudzić. Miękką margarynę i masło utrzeć dodać cukier i ucierać na puszek. Ostygnięty, zimny grysik dodajemy do utartego tłuszczu z cukrem (po 2-3 łyżki), na koniec wlewamy olejek migdałowy.

    Pierwszy placek miodowy posmarować czterema łyżkami powideł następnie wyłożyć 1/3 kremu i równomiernie rozprowadzić, całość przyłożyć kolejnym plackiem i znów powtórzyć czynność. Na ostatni placek rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę dodając tłuszcz i polać wierzch, całość posypać startymi orzechami włoskimi. Dać do chłodnego miejsca (temp. ok. 5-8 st. C) na ok. 5 godzin by placki zmiękły, a smaki się wymieszały :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować