Disslowej przedwojenna konfitura z róży

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przedwojenna kuchnia Marii Disslowej owiana jest niekwestionowaną sławą. Sporo w niej przepisów z użyciem dziko rosnących roślin w tym także róży. Konfitura przygotowana w ten sposób wg Disslowej zachowuje doskonały zapach i nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast. Jedno jest pewne… długo nie postoi

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g płatków róży (u mnie róża pomarszczona)
    480 g cukru
    5 g kwasku cytrynowego
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Disslowej przedwojenna konfitura z róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Disslowej przedwojenna konfitura z róży 1. Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtego pyłku, listków i białych końcówek (ja je odrywam od razy przy zrywaniu płatków). Płatki zważyć, wziąć cztery razy tyle cukru. Posypać różę kwaskiem cytrynowym, rozetrzeć palcami, aż puści sok, wcisnąć do szklanki, pozostawić do następnego dnia.
  • Disslowej przedwojenna konfitura z róży 2. Zagotować cukier z wodą, aż cukier się całkowicie rozpuści tworząc dość rzadki syrop.
  • Disslowej przedwojenna konfitura z róży 3. Do rzadkiego syropu wsypywać różę, gotować aż syrop zgęstnieje (u mnie 1,5 godziny).
  • Disslowej przedwojenna konfitura z róży 4. Gorący wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić.
    Nie potrzeba pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować