dip paprykowy

4.5 (164 ocen)

  • 10 min

Lekki dip paprykowy najlepszy jest jako sos do warzyw, chipsów, dań z grilla czy frytek. Odrobina tego sosu wystarczy, aby produkty nabrały nowego, świeżego smaku.

  • 10 min

Składniki:

  • 150g majonezu
    1/2 ząbka czosnku
    1 mała szalotka
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    szczypta ostrej papryki (przyprawy suchej)
    1 mała łyżeczka soku z cytryny
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    odrobina posiekanych w drobną kostkę obu papryk
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Dip

Dip paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez, czosnek, szalotkę, papryki i sok cytrynowy zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • 2. Przełożyć do małej miseczki, posypać pokrojonymi w kostkę paprykami (można dodatkowo posypać słodką papryką)

Porady

Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną i może posłużyć też jako dodatek do sałat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować