Tort ananasowy

4.5 (162 ocen)

Uwielbiam eksperymentować w kuchni, szczególnie jeśli chodzi o wypieki.

Składniki:

  • 15 jajek
    15 łyżek cukru
    15 łyżek mąki razowej (chlebowa)

    0,5 litra mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy

    2 kostki masła
    1 kostka margaryny
    1 puszka ananasa
    5 łyżek cukru pudru
    1 cytryna
    1 opakowanie wiórek kokosowych do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Z podanych składników należy upiec 3 oddzielne biszkopty.
    5 jajek wbijamy do misy dodając 5 łyżek cukru i ubijamy na puszystą masę, gdy masa jest już gotowa dodajemy stopniowo 5 łyżek mąki razowej delikatnie mieszając. Wlewamy gotowe ciasto do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160' przez ok. 30 minut.

    MASA
    Z 0,5 litra mleka odlać odrobinę, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko dać mąki wymieszane z odlanym mlekiem. Zagotować budyń i odłożyć do wystudzenia.
    2 kostki masła i 1 kostkę margaryny utrzeć mikserem z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy utarta masa jest już gotowa dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny. Odkładamy do miski 1/4 gładkiej masy, a do reszty dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa.

    Upieczone biszkopty kropimy sokiem z ananasa. Biszkopty przekładamy masą ananasową. Wierzch i boki ciasta smarujemy wcześniej odłożona gładką masą. Na koniec obsypujemy tort uprażonym na złoty kolor kokosem. Tort można udekorować w dowolny sposób.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować