Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Z podanych składników należy upiec 3 oddzielne biszkopty.
5 jajek wbijamy do misy dodając 5 łyżek cukru i ubijamy na puszystą masę, gdy masa jest już gotowa dodajemy stopniowo 5 łyżek mąki razowej delikatnie mieszając. Wlewamy gotowe ciasto do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160' przez ok. 30 minut.
MASA
Z 0,5 litra mleka odlać odrobinę, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko dać mąki wymieszane z odlanym mlekiem. Zagotować budyń i odłożyć do wystudzenia.
2 kostki masła i 1 kostkę margaryny utrzeć mikserem z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy utarta masa jest już gotowa dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny. Odkładamy do miski 1/4 gładkiej masy, a do reszty dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa.
Upieczone biszkopty kropimy sokiem z ananasa. Biszkopty przekładamy masą ananasową. Wierzch i boki ciasta smarujemy wcześniej odłożona gładką masą. Na koniec obsypujemy tort uprażonym na złoty kolor kokosem. Tort można udekorować w dowolny sposób.
Komentarze