Dietetyczny torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla tych co lubią słodkości i dbają o zdrowie i figurę.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5-6 jajek
    10 łyżek cukru
    9 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    500 g twarogu chudego
    0,5 szkl. śmietanki kremówki/ jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie "Śnieżki"

    Dodatkowo:
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    1 pomarańcza
    1 banan
    1 gruszka
    barwnik zielony spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i połączyć z masą. Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej małej tortownicy. Piec 30 min w 180 stopniach. Wyciągnąć i ostudzić.
  • 2. Masa: Twaróg zemleć, dodać jogurt lub śmietankę i ubijać. Następnie dodać Śnieżkę wymieszana z cukrem pudrem i ubijać jeszcze 3 min.
  • 3. Owoce obrać i pokroić na plasterki. Gruszkę krótko obgotować w gotującej się wodzie z barwnikiem spożywczym. Wyciągnąć i osuszyć.
  • 4. Ciasto przekroić na 3 części. Przełożyć masą a wierzch lekko posmarować masą. Owoce ułożyć na torcie i zalać galaretką przygotowana według opakowania. wstawić do lodówki aż galaretka steżnieje. Smacznego:)

Porady

Można użyć innych kolorów do barwienia gruszki lub też z nich zrezygnować. Owoce można dobrać według własnych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować