Pyszny, lekki a w dodatku dietetyczny, sernik bez sera, na bazie jogurtu naturalnego i mąki kukurydzianej. Dla osób które chcą zgubić zbędne kilogramy i nie objadać się słodkościami on będzie idealny.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO : na tortownicę 24 cm
2 szklanki mąki kukurydzianej
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka słodziku w płynie
odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego
MASA JOGURTOWA :
1 duży jogurt naturalny 400 g
5 białek
1 budyń waniliowy bez cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka słodziku w płynie
30 dkg owoców sezonowych lub mrożonych (u mnie jagody, jeżyny i maliny mrożone )
Dietetyczny sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy wszystkie sypkie produkty, wlewamy żółtka, mleko, słodzik i zagniatamy ciasto.Dzielimy je na dwie połowy i odkładamy do lodówki.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy słodzik, budyń, jogurt i wiórki kokosowe.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy 1 część, układamy owoce i wylewamy masę jogurtową.
2.Na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 * C i pieczemy 40 minut.Ciasto ładnie rośnie, jednak uważamy aby się nie spiekło
3. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Pyszne, lekkie ciasto gotowe. Smacznego.
Komentarze