Dietetyczne pulpeciki z ryżem

4 (1 ocen)

Bardzo lekkie danie, szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 czerstwa ciemna bułka
    250 g mięsa mielonego z szynki
    2 woreczki ryżu
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duży jogurt naturalny
    ½ ogórka
    pietruszka lub bazylia
    oliwa
    bułka tarta
    kilka pieczarek
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dietetyczne pulpeciki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy i mocno odciskamy. Dodajemy do mięsa razem z posiekaną cebulą, 3 łyżkami jogurtu i 1 ząbkiem czosnku. Wyrabiamy gładką masę doprawiając solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy pulpeciki.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, dodajemy do mięsa i razem jeszcze kilka minut smażymy.
  • 3. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • 4. Pozostały jogurt naturalny mieszamy ze startym ogórkiem, posiekaną zieleniną i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Ryż podajemy razem z pulpecikami i sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować