Dietetyczne pierożki Joli

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sama wymyśliłam taki sposób przygotowania pierogów i cała rodzinka się nimi zajadała.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -1/2 kg mąki pszennej
    -1,5 szklanki gorącej wody
    -szczypta soli

    Farsz:
    -1 torebka kaszy gryczanej
    -1 kg kapusty kiszonej
    -1 duża cebula
    -masło
    -sól, pieprz

Dietetyczne pierożki joli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie i wlewaj stopniowo wrzątek. Wymieszaj i dodaj sól.
  • 2. Z ciasta uformuj kulę i odstaw na ok. 30 minut.
  • 3. Kaszę i osobno kapustę gotuj przez ok. 20 minut.
  • 4. Podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj osączoną kaszę i drobno posiekaną kapustę. Dopraw solą i pieprzem.
  • 5. Ciasto rozwałkuj, wykrój szklanką kółka, nałóż ostudzony farsz i zlep brzegi.
  • 6. Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
    Smacznego!

Porady

Pierogi można podawać z masłem, albo ze skwarkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy