Dietetyczne i chrupiące piersi z kurcząt

4.47 (146 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tradycyjne panierowane filety smaży się na głębokim oleju, moje natomiast przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, a więc smacznie, zdrowo i lekko. Polecam wszystkim dbającym o linię!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • *podwójna pierś z kurczaka,
    *około 150g jogurtu naturalnego,
    *1 jajko,
    *około 2 szklanek płatków kukurydzianych,
    *natka pietruszki i bazylia (świeże lub suszone),
    *pół opakowania przyprawy do gyrosa,
    *dwie łyżeczki papryki słodkiej,
    *czosnek granulowany (wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dietetyczne i chrupiące piersi z kurcząt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt, jajko i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Piersi kurczaka podzielona na mniejsze kawałki wsadzamy do powstałej marynaty i wkładamy na pół godziny do lodówki (jednak im dłużej tym lepiej).
  • 2. Płatki kukurydziane kruszymy na drobno. Następnie dodajemy bazylię i natkę pietruszki (gdy są świeże, wówczas należy je posiekać).
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zamarynowane piersi panierujemy dokładnie w płatkach kukurydzianych z ziołami i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Piersi pieczemy około 18-20 minut w nagrzanym piekarniku. Polecam z młodymi ziemniakami lub warzywami z patelni.

Porady

Nie należy piec filetów dłużej, ponieważ mogą wyjść zbyt suche. Mniejsze kawałki należy piec krócej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować