Dietetyczne ciasto czekoladowe bez tłuszczu i cukru!

4.49 (188 ocen)

  • 60 min

Idealne ciasto dla odchudzających się i ćwiczących osób. Nie ma w nim cukru, ani tłuszczu, a mimo to jest pyszne, czekoladowe i wilgotne.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto: (forma 20 x 20 x 4 cm)
    - 2 jajka
    - 2 łyżeczki miodu
    - 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/2 szklanki kakao
    - 2 łyżeczki sody
    - 2 szklanki cukinii
    Na polewę:

    - 60 g gorzkiej czekolady
    - 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dietetyczne ciasto czekoladowe bez tłuszczu i cukru! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dietetyczne ciasto czekoladowe 1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, miód i przecier jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Do masy dodajemy mąkę, kakao i sodę. Jeżeli mamy problem z konsystencją ciasta, dodajemy trochę więcej przecieru.
  • Dietetyczne ciasto czekoladowe 2. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut. Jeżeli ciasto już wystygnie, pozostaje nam tylko polać ją polewą. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy. Polewę wylewamy na ciasto i zajadamy :) .

Porady

Ciasto będzie wilgotne przez następne 3 dni, jeśli przykryjemy je ściereczką. Jeżeli masz większą foremkę Twoje ciasto nie wyrośnie tak wysoko, ale nadal będzie przepyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować