Dietetyczne brownie

4.47 (185 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest przepyszne, a zarazem zdrowe i niskokaloryczne. Nikt się nie domyśla, że podstawowym składnikiem jest fasola;)

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    puszka czerwonej fasoli
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1/5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka aromatu waniliowego
    3 łyżki niesłodzonego kakao

    polewa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyzki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczne brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Fasolę odsączyć z zalewy i zmiksować blenderem na gładka masę. Dodać pozostałe składniki. Gotową masę na ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

    polewa:
    Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić z mlekiem. W razie gdyby polewa była za gęsta można dodać nieco więcej mleka aby nie doszło do jej przypalenia.

    Czekoladową polewą polać ciasto po wystudzeniu.

Porady

Czekoladowe brownie bardzo dobrze komponują się z sosem z czarnej porzeczki, który łatwo można przygotować podgrzewając na słabym ogniu konfitury z odrobiną wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować