Za oknami piękna wiosna tej zimy więc można zjeść sałatkę w kolorach wiosny i do tego leciuteńką:)zapraszam:)
Składniki:
60 g mrożonej fasoli szparagowej zielonej
70 g mrożonego brokułu
3 pomidorki cherry
15 g czerwonej cebuli
60 g pekinki
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżeczka doku z cytryny
sól,pieprz do smaku
1 łyżka natki
Dietetyczna sałatka w kolorach wiosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dwóch osobnych miseczek włożyć fasolkę i brokuły. Zalać wrzątkiem, zostawiać do ostygnięcia. Spróbować warzyw jeśli są jeszcze twarde to jeszcze raz zalać je wrzątkiem i zostawić na około 5 minut. Następnie odcedzić i dobrze osuszyć.
2. Pekinkę umyć i osuszyć, pokroić w drobne piórka. Cebulę także pokroić w drobne piórka i wymieszać z pekinką. Dodać odcedzoną fasolkę. Brokuł pokroić na mniejsze różyczki. Przełożyć do miski.
3.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać. Przełożyć do ładnej miski. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć na wierzchu sałatki. Zimne jajko obrać i przekroić na ćwiartki, i także ułożyć wierzchu sałatki. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Smacznego!
Komentarze