Diabelskie ogórki

4.42 (166 ocen)

  • 18 godz.

Ogórki wyszły pyszne i diabelsko pikantne! A najlepsze jest to, że można jej jeść już na drugi dzień. http://buszujacawkuchni.pl/

  • 18 godz.

Składniki:

  • ogórki, 2,5 kilograma
    sól, 4 łyżki
    chili w proszku, 2 łyżeczki
    czosnek, pół dużej główki
    cukier, 0,5 kilograma
    olej, 8 łyżek
    ocet, 1,5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.42 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Diabelskie ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić na ćwiartki lub na plastry o grubości 2 centymetrów. Zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie powinny puścić soki. Odlać je, a ogórki zasypać chili i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wymieszać.
  • 2. Z wody odlanej z ogórków, oleju i cukru ugotować zalewę. Kiedy zacznie wrzeć dolać ocet i ponownie zagotować. Ogórki zalać roztworem. Nie musicie czekać aż wystygnie. Przykryć szczelnie folią i odstawić na 12 godzin. Następnie ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Ocet Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować