Diabelskie krewetki w sosie chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki królewskie gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
2.Chili rozciąć i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 - minut (czym dłużej smażymy to będą twardsze). Na koniec dodajemy sos paprykowo - pomidorowy typu Ajwar i zagotowujemy około 2 minut.
3.Na półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem i doprawiamy sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka, którą maczamy w tym powstałym smacznym, "diabelskim" sosiku.
Komentarze