Diabelskie krewetki w sosie chilli

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Niezwykle ostra i bardzo smakczna wersja krewetek.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - krewetki: 500 gramów
    - chilli: 2 sztuki
    - czosnek: 5 ząbków
    - sos paprykowo-pomidorowy typu Ajwar: 1 opakowanie
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - białe wino wytrawne: 1 szklanka
    - cytryna: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Diabelskie krewetki w sosie chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki królewskie gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
  • krewetki na patelni 2. Chili rozciąć i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 - minut (czym dłużej smażymy to będą twardsze). Na koniec dodajemy sos paprykowo - pomidorowy typu Ajwar i zagotowujemy około 2 minut.
  • diabelskie krewetki 3. Na półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem i doprawiamy sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka, którą maczamy w tym powstałym smacznym, "diabelskim" sosiku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy