Dewolaje z marchewką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, mielimy w maszynce. Wsypujemy majeranek, solimy, doprawiamy pieprzem i wbijamy jajka. Wyrabiamy masę a następnie zagęszczamy ją bułką tartą.
2.Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.
3.Z mięsa nabieramy małą porcję i rozpłaszczamy ją w dłoni. Na to nakładamy kilka pasków marchewki, selera i troszkę zimnego masła. To przykrywamy drugą małą porcją mięsa i dokładnie zlepiamy. Nadajemy podłużny kształt. Czynność powtarzamy do wyczerpania mięsa.
4.Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (po włożeniu dewolaje powinny być do połowy w nim zanużone). W misce roztrzepujemy jajka. W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę z bułką tartą. Dewolaje obtaczamyw jajku a następnie w mieszance mąki i bułki. Tak przygotowane wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 5 minut z każdej strony aż równomiernie się zezłocą. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze