Dewolaje z marchewką i selerem

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciekawa odmiana tradycyjnych dewolajów wzbogacona o warzywa.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • MASA MIĘSNA
    3 spore pojedyncze piersi kurczaka
    1 łyżka majeranku
    3 jajka M
    3/4 szklanki bułki tartej
    sól, pieprz

    NADZIENIE
    50 g zimnego masła
    duża marchewka
    1/4 średniego selera
    sól

    PANIERKA
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki mąki
    jajka

    olej do (pół)głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Dewolaje z marchewką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, mielimy w maszynce. Wsypujemy majeranek, solimy, doprawiamy pieprzem i wbijamy jajka. Wyrabiamy masę a następnie zagęszczamy ją bułką tartą.
  • 2. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.
  • 3. Z mięsa nabieramy małą porcję i rozpłaszczamy ją w dłoni. Na to nakładamy kilka pasków marchewki, selera i troszkę zimnego masła. To przykrywamy drugą małą porcją mięsa i dokładnie zlepiamy. Nadajemy podłużny kształt. Czynność powtarzamy do wyczerpania mięsa.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (po włożeniu dewolaje powinny być do połowy w nim zanużone). W misce roztrzepujemy jajka. W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę z bułką tartą. Dewolaje obtaczamyw jajku a następnie w mieszance mąki i bułki. Tak przygotowane wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 5 minut z każdej strony aż równomiernie się zezłocą. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować