Dewolaje po królewsku

5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Łatwy do przygotowania, ale wykwintny. Doskonale nadaje się na uroczysty obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
    8 dużych plastrów szynki gotowanej
    2 jajka
    10 dag żółtego sera
    mąka
    pieprz
    przyprawą uniwersalną
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlet devolay

Dewolaje po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na pół i delikatnie rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy z obu stron pieprzem i przyprawą uniwersalną.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Po dwa plastry szynki rozkładamy tak, aby lekko zachodziły na siebie. Przykrywamy plastrami mięsa. Na środek każdego kotleta kładziemy po porcji sera. Zwijamy w roladki. Spinamy wykałaczkami.
  • 3. Jajka rozkłucamy i doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Roladki oprószamy mąką, zanurzamy w jajkach i obtaczamy
    w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i surówką.

Porady

● Rolady zamiast spinać wykałaczkami najlepiej owinąć bawełnianą nicią kuchenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować