Deserowy sernik na czekoladowo-orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodawać kolejno żółtka, dokładnie miksując. Do masy dodać wymieszane razem zmielone orzechy, proszek do pieczenia i drobno posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie i dokładnie wmieszać w masę.
2.Piec w tortownicy (śr. 26cm) około 25 min. w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika.
3.Ser, cukier, budynie, jajka, zmieloną skórkę pomarańczy zmiksować mikserem na gładką masę. Na końcu wmieszać delikatnie posiekane kawałki czekolady.
4.Masę serową wylać na ciasto w tortownicy i piec w piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. (najlepiej na całą noc).
5.Śmietanę mocno podgrzać. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Gdy zmięknie wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Następnie ubić, przełożyć do szprycy i udekorować według uznania.
Komentarze