Naleśniki z serem ricotta,owocami i sosem truskawkowym.Zdrowe,pożywne i lubiane przez wszystkich.Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają puszystemu,delikatnemu serowi ricotta.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka przenna: 1 szklanka
- mleko: 1 szklanka
- cukier waniliowy (16g): 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- jajko z chowu ekologicznego: 2 sztuki
- ser ricotta: 100 gramów
- banany: 2 sztuki
- kiwi: 2 sztuki
- rodzynki namoczone: 25 gramów
- konfitura truskawkowa: 6 łyżek
- oliwa z oliwek w sprayu: 1 sztuka
Deserowe naleśniki z serem ricotta i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy komponenty na ciasto naleśnikowe.Możemy także namoczyć rodzynki( gotujemy wodę,wlewamy do kubka i wrzucamy do niego rodzynki).W małym garnku podgrzewamy konfiturę z truskawek,(w ten sposób powstanie sos truskawkowy).
2.Rozbijamy jajka,oddzielamy białka od żółtek.
3.Ubijamy białka na sztywną pianę.
4.Miksujemy ubite białka z mąką,żółtkami,mlekiem,szczyptą soli i cukrem waniliowym.
5.Oliwą w sprayu spryskujemy patelnię i smażymy na niej naleśniki.W tym czasie wykładamy na talerz ser ricotta,a banany i kiwi kroimy w plasterki.
6.Na usmażone (ciepłe) naleśniki nakładamy ricottę,owoce,rodzynki i zwijamy w ruloniki.Wokół naleśnika układamy plastry kiwi.Na naleśniku układamy plasterki banana,posypujemy rodzynkami i polewamy sosem truskawkowym.
Komentarze