Deserki Walentynkowe z galaretką

5 (1 ocen)

  • 20 min

Deser Walentynkowy z galaretką tak prosty, że każdy amator kuchenny.Najlepiej go wykonać dzień wcześniej, aby przygotować galaretkę w pucharku lub szklance i później ustawić ją odpowiednio ustawić pod kątem 45 stopni w lodówce.

  • 20 min

Składniki:


  • 250 ml śmietanki kremówki
    100 g serka mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 banan
    8 truskawek lub malin (mogą być ewentualnie mrożone)
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deserki walentynkowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser 1. Śmietankę kremówkę oraz cukier puder ubijamy w wysokim naczyniu. Stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dzielimy masę na dwie równe części: jedną odstawiamy już do lodówki, a do drugiej wrzucamy świeże lub odmrożone truskawki- miksujemy.

    Galaretkę robimy według wskazań na opakowaniu. Gdy około pół godziny przestygnie to dzielimy ją na cztery części. Dwie przelewamy do szklanek, pucharków- układamy je w lodówce przychylone pod kątem 45 stopni. Dwie pozostałe wlewamy do dwóch miseczek, również wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • deser 2. Do gotowych galaretek (tych w szklankach) nakładamy najpierw masę śmietanową, na nią kilka plasterków banana. Następnie nakładamy masę truskawkową.
  • deser 3. Wyciągamy z lodówki miseczki z galaretką. Za pomocą foremek do wykrawania ciastek ( w kształcie serca) wycinamy serduszka. Układamy je na wierzch deseru wraz z kilkoma plasterkami banana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować