Deser Walentynkowy z galaretką tak prosty, że każdy amator kuchenny.Najlepiej go wykonać dzień wcześniej, aby przygotować galaretkę w pucharku lub szklance i później ustawić ją odpowiednio ustawić pod kątem 45 stopni w lodówce.
20 min
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki
100 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 banan
8 truskawek lub malin (mogą być ewentualnie mrożone)
1 galaretka truskawkowa
Deserki walentynkowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę kremówkę oraz cukier puder ubijamy w wysokim naczyniu. Stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dzielimy masę na dwie równe części: jedną odstawiamy już do lodówki, a do drugiej wrzucamy świeże lub odmrożone truskawki- miksujemy.
Galaretkę robimy według wskazań na opakowaniu. Gdy około pół godziny przestygnie to dzielimy ją na cztery części. Dwie przelewamy do szklanek, pucharków- układamy je w lodówce przychylone pod kątem 45 stopni. Dwie pozostałe wlewamy do dwóch miseczek, również wkładamy do lodówki na kilka godzin.
2.Do gotowych galaretek (tych w szklankach) nakładamy najpierw masę śmietanową, na nią kilka plasterków banana. Następnie nakładamy masę truskawkową.
3.Wyciągamy z lodówki miseczki z galaretką. Za pomocą foremek do wykrawania ciastek ( w kształcie serca) wycinamy serduszka. Układamy je na wierzch deseru wraz z kilkoma plasterkami banana.
Komentarze