Deserki Panna Cotta

0 (0 ocen)

Smaczny pomysł na deserki z galaretką i panna cottą która przybywa do nas z północnych Włoch i jest niczym innym jak gotowaną śmietaną. W małych pięknie przyozdobionych słoiczkach skuszą na pewno nie jedną osobę ! :)

Składniki:

  • - 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    - 250 ml mleka
    - 250 ml śmietanki 30% lub 36%
    - 30g cukru wanilinowego
    - 50g cukru
    - owoce do dekoracji

Deserki panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, w 400 ml wody.) Przelewamy ją do połowy wysokości słoiczków. Słoiczki wstawiamy w metalową brytfankę od muffinek pod kątem. Jeśli takiej nie mamy po prostu czekamy aż galaretka się zetnie.
  • 2. Żelatynę zalewany 3-4 łyżkami gorącej wody i mieszamy jak najszybciej :) Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko, cukry oraz aromat waniliowy. Podgrzewamy aż się rozpuści cukier. Zagotowujemy a następnie szybko zdejmujemy z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Na wierzchu może stworzyć się osad, należy go delikatnie zebrać.
  • 3. Przygotowaną Panna Cottę wlać do wysokości słoiczków na stężałą wcześniej galaretkę. Odstawić do lodówki na 4-5 h. Podawać ze świeżymi albo mrożonymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy