• Deserki Panna Cotta

    Dodane przez: Habibi Chi

  • Smaczny pomysł na deserki z galaretką i panna cottą która przybywa do nas z północnych Włoch i jest niczym innym jak gotowaną śmietaną. W małych pięknie przyozdobionych słoiczkach skuszą na pewno nie jedną osobę ! :)

  • Składniki

    - 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    - 250 ml mleka
    - 250 ml śmietanki 30% lub 36%
    - 30g cukru wanilinowego
    - 50g cukru
    - owoce do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.

    Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, w 400 ml wody.) Przelewamy ją do połowy wysokości słoiczków. Słoiczki wstawiamy w metalową brytfankę od muffinek pod kątem. Jeśli takiej nie mamy po prostu czekamy aż galaretka się zetnie.

    2.

    Żelatynę zalewany 3-4 łyżkami gorącej wody i mieszamy jak najszybciej :) Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko, cukry oraz aromat waniliowy. Podgrzewamy aż się rozpuści cukier. Zagotowujemy a następnie szybko zdejmujemy z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Na wierzchu może stworzyć się osad, należy go delikatnie zebrać.

    3.

    Przygotowaną Panna Cottę wlać do wysokości słoiczków na stężałą wcześniej galaretkę. Odstawić do lodówki na 4-5 h. Podawać ze świeżymi albo mrożonymi owocami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: Habibi Chi

Habibi Chi 31

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2016-12-26T18:29:27+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »