Deser zabajony z likierem

0 (0 ocen)

Deserki lubi cała moja rodzina, są smaczne, proste, wygodne. Smak "zabajony" to przysmak Włochów.

Składniki:

  • na 6 pucharków:
    2 paczki herbatników maślanych
    330ml śmietany 30%
    2 łyżki pudru
    litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    6 żółtek
    pół kostki masła
    kieliszek likieru jajecznego
    3 łyżki cukru
    pół tabliczki mlecznej czekolady
    kilka cukierków czekoladowych

Deser zabajony z likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokrusz dokładnie, po równo wsyp do każdego pucharka.
  • 2. Żółtka wbij do wysokiego naczynia, ubijaj na puch nad garnkiem z gotującą się wodą( na parze) powoli wlewaj likier cały czas miksując na wolnych obrotach(miksuj jeszcze ok 2 minut).
  • 3. Budyń ugotuj na mleku z cukrem, dodaj masło, ubij mikserem na gładka masę. Wlej masę zabajoną. Przełóż do pucharków.
  • 4. Śmietanę ubij z pudrem na sztywno, przełóż do pucharków. Zetrzyj czekoladę na tartce pokrój cukierki. Podajemy schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy