Deser z owocami lata i lemon curd

0 (0 ocen)

Idealny na letnie popołudnia z przyjaciółmi lub rodziną.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:

    12 ciastek digestive lub zwykłych herbatników
    12 łyżeczek lemon curd*
    350 ml śmietany kremówki
    1 cukier waniliowy (10 g)
    cukier puder (opcjonalnie)
    350 g mieszanych letnich owoców (maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki)
    50 ml wody
    1 galaretka o smaku owoców leśnych, ew. truskawkowa lub malinowa + 200 ml gorącej wody

    *LEMON CURD:
    3 jajka
    3 cytryny
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z owocami lata i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * LEMON CURD: Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.
  • 2. MASA OWOCOWA: Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Owoce oczyścić, drobno pokroić. Wsypać do garnuszka, zalać 50 ml wody i gotować na mały ogniu ok. 10 minut. Przelać przez sito, by pozbyć się soku, owoce połączyć z galaretką.
  • 3. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. W razie potrzeby, dosłodzić cukrem pudrem.
  • 4. Na dno każdej szklanki pokruszyć po 2 ciastka lub herbatniki. Na to wyłożyć po dwie łyżeczki kremu cytrynowego lemon curd. Następnie wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę. Na wierzch każdego deseru nałożyć sporą warstwę tężejących owoców w galaretce. Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować