Szybki deser na leniwe niedzielne popołudnie. Zamiast truskawek można użyć innych owoców, na przykład jagód albo brzoskwiń, ze wszystkimi deser będzie dobrze smakował
Składniki:
4 PORCJE:
20 dag drobnych mrożonych truskawek
8 dag ciasteczek owsianych z orzechami
25 dag serka mascarpone
15 dag gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3 łyżeczki domowego dżemu truskawkowego
Deser z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki i powoli rozmrozić.
Owoce dobrze osączyć z soku i wymieszać z dżemem.
Mascarpone, jogurt naturalny, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
Ciasteczka owsiane pokruszyć.
W trzech lub czterech szklankach ułożyć kolejno warstwami po porcji pokruszonych ciasteczek, następnie kremu, a na koniec wymieszanych z dżemem owoców.
Od razu można podawać.
Komentarze