Upieczone z ciasta francuskiego krążki, wkładamy do pysznego deseru, Unikamy w ten sposób jego kruszenia się na talerzyku i niewygodnego krojenia widelczykiem.
Dla 4 osób
Składniki:
arkusz ciasta francuskiego
ok. 100 g malin
5-6 połówek brzoskwini z zalewy
200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki wody
2 czubate łyżki kakao
Deser z malinami i ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta francuskiego wycinamy krążki odpowiadające wielkością średnicy pucharka, w którym będziemy podawać deser. Krążki można wyciąć również większe, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia rośnie w górę, ale jego obwód się kurczy. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 7 minut (aż będą ładnie zarumienione z dołu i z góry). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy masło, cukier puder, kakao i dolewamy dwie łyżki wody. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Odstawiamy do wystygnięcia.
Brzoskwinie miksujemy na gładki mus. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
2.Do pucharków nakładamy w dowolnej kolejności.
Bitą śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym, zawsze to mniej kalorii. Przykładowa kolejność:
sos czekoladowy
bita śmietana
mus brzoskwiniowy
sos czekoladowy
krążek z ciasta francuskiego
bita śmietana
maliny krążek z ciasta francuskiego
maliny
sos czekoladowy
Komentarze