Deser z kaszy jaglanej i świeżo potartym cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kokosowa jaglanka z dodatkiem prażonych jabłek i swieżo potartym cynamonem. Wygląda niepozornie, nie wymaga dużo czasu, a robi wrażenie. Słodki posiłek, który syci i rozgrzewa, więc idealna propozycja na zimne poranki i nie tylko!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (na 1 porcję)
    -50g kaszy jaglanej
    -łyżka jogurtu naturalnego/sojowego (można użyć 2 łyżek wody)
    -15g wiórek kokosowych
    -łyżeczka oleju kokosowego
    -1 średnie jabłko (u mnie szara reneta)
    -cynamon (u mnie świeżo potarty)

Deser z kaszy jaglanej i świeżo potartym cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Kaszę jaglaną wkładamy do suchego garnuszka i prażymy kilka minut na małym ogniu. Następnie płuczemy na sitku i spowrotem przekładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem (tak aby tylko przykryć) i gotujemy pod pokrywką około 10minut.
    Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i odstawiamy na 20 min.

    Krem kokosowy:
    Wiórki kokosowe blendujemy z jogurtem na gęsty krem

    Mus jabłkowy:
    Jabłka kroimy na małe kawałki i prażymy na patelni z dodatkiem cynamonu do miękkości.

    Ostudzoną kaszę mieszamy z kremem kokosowym i przekładamy do miseczki. Następnie polewamy musem jabłkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy