deser z dzieciństwa - ryż z jabłkami i budyniem

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Ryż z jabłkami i cynamonem to klasyka – zawsze świetnie smakuje, a z budyniem jeszcze bardziej. W sam raz na deser lub lekką kolację. Pychota!

  • 20 min

Składniki:

  • Woreczek ryżu
    budyń - najlepiej śmietankowy
    cukier do posłodzenia budyniu
    mleko do ugotowania budyniu
    jabłka
    cynamon
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z dzieciństwa - ryż z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy - najlepiej w mleku. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej plasterki. W garnku zagotowujemy troszkę wody - tak żeby przykryła dno garnka - wrzucamy pokrojone jabłka, cukier waniliowy i prażymy na małym ogniu aż będą miękkie i lekko się będą rozpadać. Odstawiamy do wystudzenia a następnie mieszamy je z cynamonem. Ja skorzystałam z jabłek w słoiku przygotowanych na zimę.
    W miseczkach, szklankach, salaterkach układamy warstwami - jabłka - ryż - budyń. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować