Deser z bitą śmietaną

4.5 (152 ocen)

  • 20 min

zawsze idealny zaraz po objedzie, ale nie tylko.

  • 20 min

Składniki:

  • • bita śmietana (śmietan-fix)
    • masło (ok. łyżki)
    • owoce (truskawki, maliny)
    • galaretka (pomarańczowa, truskawkowa)
    • polewa czekoladowa (2-3 łyzki margaryny, 2 łyzki cukru, śmietanka do kawy, 2 łyżki kakao)
    • płatki kukurydziane, czekoladowe

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser 1. Przygotować galaretkę i wystudzić. Ubić bitą śmietanę, dodać masło i dokładnie wymieszać. Na dnie pucharku do deserów wyłożyć po 1-2 łyżce bitej śmietany. Na bitą śmietanę wyłożyć kilka pokrojonych owoców ( pokroić na drobno), oraz 2-3 płatki. Na ściankach pucharku zrobić dekorację z bitej śmietany. (Wybrać najcieńszą końcówkę do ustrajania tortów i zrobić zygzaki ). Odstawić do lodówki. Przygotować polewę: Rozpuścić 2- 3 łyżki margaryny, dodać cukier, po rozpuszczeniu cukru dodać kakao i na koniec około 4-5 łyżeczek śmietanki do kawy w proszku).
    Wystudzoną polewą polać ścianki pucharków (połową polewy). Gdy galaretka zaczyna tężeć wylać do pucharków na bitą śmietanę. Na wierzch udekorować bitą śmietaną i polać reszta polewy (łyżeczką zrobić efekt nitek na bitej śmietanie).
    Odstawić na 3 godziny do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować