Obłęd… z tym słowem kojarzy mi się ten deser! Z każdą łyżeczką smakuje lepiej! Słodko-słony smak, delikatny krem, chrupiące ciasteczka i orzeszki.. tak niewiele mi potrzeba dziś do szczęścia!
40 min
Dla 2 osób
Składniki:
Składniki na krem:
◦90 g czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami
◦150 g śmietanki kremowej 36%
◦100 g serka mascarpone
Dodatkowo:
◦100 g pełnoziarnistych herbatników
◦60 g orzeszków ziemnych solonych
Składniki na sos karmelowy:
◦100 g krówek cukierków
◦25 ml mleka
◦1 łyżeczka masła
◦1 szczypta morskiej soli
Deser w słoiczku słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie czekoladowego kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Przygotowanie sosu karmelowego:
Cukierki krówki kruszymy i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy na małym ogniu. Zagotowujmy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól morską i mieszamy.
Herbatniki kruszymy. Do 2 słoików na spód wsypujemy po 2 łyżki ciastek, następnie nakładamy 3 łyżki czekoladowego kremu. Krem posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy 2-3 łyżkami sosu karmelowego. Czynność powtarzamy aż składniki się skończą. Na wierzchu powinien być krem czekoladowy! Deser dekorujemy posiekanymi orzeszkami i polewamy pozostałym sosem karmelowym.
Jeśli nie lubicie słodko-słonych smaków możecie użyć zwykłej czekolady karmelowej, orzeszków bez soli, a do sosu karmelowego nie dodawać soli :)
Komentarze