Deser kawowo-pomarańczowy w czekoladowym miskach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarować wnętrze silikonowych foremek. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Kiedy czekolada zastygnie i utworzy miseczkę delikatnie zdjąć silikonową foremkę, a czekoladowe miski włożyć do lodówki.
2.Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać ser mascarpone, dolać kawę i ubić na gładką masę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (lub odkroić, usunąć białą część i posiekać w drobną kostkę). Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno czekoladowych misek. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na biszkopty ułożyć krem. Ponownie ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na wierzchu dodać krem i posypać skórką z pomarańczy i startymi kostkami czekolady. Schować do lodówki. Trzymać w lodówce do czasu podania.
Porady
Jeśli deser chcemy podać dzieciom, kawę należy zastąpić gorzkim kakao.
Komentarze