Deser kawowo-pomarańczowy w czekoladowym miskach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Bardzo efektowna propozycja na deser. Czekoladowe miski można przygotować wcześniej i przechować w lodówce do czasu podania.

  • 30 min

Składniki:

  • Miseczki:
    200 g gorzkiej czekolady (lub dowolnej, którą lubimy)
    Krem:
    250 g sera mascarpone
    250 ml śmietany 30%
    3-4 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka gorącej wody
    Dodatkowo:
    1 pomarańcza
    16 okrągłych biszkoptów
    2 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Kawy

Deser kawowo-pomarańczowy w czekoladowym miskach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarować wnętrze silikonowych foremek. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Kiedy czekolada zastygnie i utworzy miseczkę delikatnie zdjąć silikonową foremkę, a czekoladowe miski włożyć do lodówki.
  • 2. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać ser mascarpone, dolać kawę i ubić na gładką masę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (lub odkroić, usunąć białą część i posiekać w drobną kostkę). Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno czekoladowych misek. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na biszkopty ułożyć krem. Ponownie ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na wierzchu dodać krem i posypać skórką z pomarańczy i startymi kostkami czekolady. Schować do lodówki. Trzymać w lodówce do czasu podania.

Porady

Jeśli deser chcemy podać dzieciom, kawę należy zastąpić gorzkim kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kawa Mascarpone Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować